fbpx

LevensFoto

Ik maak de foto's wel!

Bakkerij

Bakkerij

Vroeger zat ik als klein meisje in de bakkerij van mijn vader op de werkbank. Mijn vader maakte koekjes, of sneed deeg met een metalen schraper. Ik zie het voor me, ruik de geur van vers brood en hoor de muziek van BZN uit de radio schallen.
Heerlijk vond ik dat: door de bakkerij snuffelen. De grote ton met gewelde krenten, de grote bak mat maanzaad en de speciale vorm die dat had op een bolletje en je te verbazen ever de hoeveelheid poedersuiker in de houten lade. Er zat altijd een zeef in. De knapperigste kapjes onder uit de lade van de snijmachine uitzoeken.

 

Mooiste

Het mooiste vond ik wel de koeling. Ik zie het zo voor me: een glimmende deur met een lange klink aan de zijkant. Dat ene kleine kastje onderin. Volgens mij links. Aan de ene kant stond een groot blik met ontvelde mandarijnen en daarboven lag een grote klomp met koekjes deeg. Altijd als ik mee naar de winkel mocht, moest ik altijd eeeeven langs de koeling lopen en een klompje koekjesdeeg meepikken, of mandarijnen. Dat was mij om het even… hahaha.

Ouder

LevensFoto - koekjes bakken in de bakkerij van opaNu ik zelf ouder ben geworden en inmiddels moeder van 2 jongens leek het mij leuk om ze ens te laten beleven wat ikzelf altijd zo leuk vond. Dus opa gevraagd of ze een keertje langs mochten komen voor koekjes en brood te bakken. Nou dat was een groot succes. In de trein naar opa.

Bolletjes machine

Ze gingen met hompen koekjesdeeg aan de slag. Maar er moest ook deeg voor broodjes worden gemaakt. Opa had natuurlijk de mooiste stekers en de lekkerste dingen voor op de koekjes en het brood: amandelen, maanzaad. En de bolletjes machine, een machine die je met 2 handen tegelijk moet besturen, voor de veiligheid. Het is een soort wafel ijzer in het groot en daartussen zitten geen vierkanten, maar holletjes om bolletjes mee te maken. Het schudt en doet en maakt een hoop herrie, maar je hebt in een keer een heleboel deeg bolletjes.

Op eten


Het rijzen en het bakken van het brood was leuk om te laten zien. Maar het aller leukste was natuurlijk het opeten van alle baksels. Wat hadden ze er veel gemaakt! Met een tas vol met lekkers gingen we weer op huis aan.

Herinneringen

Dit waren niet alleen voor mijn jongens een mooie herinnering. Dit zijn de momenten die ik het liefst fotografeer. Voor mezelf en voor jou. Herinneringen voor later die je raken.
LevensFoto - koekjes bakken in de bakkerij van opa
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *