fbpx

LevensFoto

Ik maak de foto's wel!

Geef kanker een gezicht

Expositie boek Geef kanker een gezicht

[tlg_header_single hide_on_scroll=”scrolled-no-hide” icon=”” title=”Geef kanker een gezicht” subtitle=”de voorbereidingen voor de expositie en boekpresentatie” header_overlay_color=”#ffffff”][/tlg_header_single]
[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”In totaal zijn er 118 personen op de foto gezet” title_color=”#ffffff” subtitle_color=”#ffffff”]
[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Filmploeg van de KRO in de studio” title_color=”#ffffff” subtitle_color=”#ffffff”]
viora, studio, geef kanker een gezicht, kro interview

Filmploeg van de KRO in de studio

Deze stoere meiden kwamen gisteren samen met een filmploeg in de studio voor het project Geef kanker een gezicht. De KRO maakte een documentaire en wilde filmen hoe ik de meiden interviewde en hoe ik ze op de foto zet.  Misschien komt er wel een docu van!

Verliezen van haar

Buiten dat ’t heel gezelig was, was er ook ruimte voor echte verhalen. Want hoe is het nu om kanker te hebben?
Het verliezen van haar, het missen van delen van je lichaam. Het heeft natuurlijk allemaal effect op je leven ook nadat je schoon bent verklaard. Die korte of kale koppies zijn net zo prachtig als met een volle bos, maar ik kan me echt zo goed voorstellen dat het zo moeilijk is om al je haar te verliezen.

Viora

Viora was er  en zij heeft meteen op haar blog een post gezet. Haar blog gaat over haar strijd tegen de kanker en hoe ze het ervaart. Mooi om te lezen! Omdat ze zoveel volgenrs heeft, stroom het nu binnen met mensen die willen meehelpen! Wat fantatstisch! Ik kan het bijna niet geloven!

Geef kanker een gezicht, Merel, boek
[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Merel” title_color=”#ffffff” subtitle_color=”#ffffff”]

Merel

Ik heb Merel leren kennen tijdens haar huwelijk. Ik was namelijk haar huwelijksfotograaf. Daardoor kende ik haar persoonlijke verhaal ook. Dat haar vader was overleden aan kanker. Op een dag als je huwelijk zie je wat gemis betekent.

Oproep

Tijdens het maken van het boek, kwam ik erachter dat ik heel veel zelf wilde doen, om zoveel mogelijk geld over te houden voor het KWF. 
Daarom had ik een oproep geplaatst om te vragen of iemand me wilde helpen met het maken van voorbereiding van de teksten. Ik was zelf begonnen, om de interviews die ik met iedereen had, uit te schrijven. het lukte niet. Ik had hulp nodig. 

Hulp

Merel bood aan om te helpen. Wat een grote hulp was dat. Ze heeft met net zo vele bloed, zweet en tranen aan het project gewerkt. Ik wilde namelijk zoveel mogelijk verhalen plaatsen en niet slecht een paar zoals me werd geadviseerd. ik vond dat iedereen naast een gezicht ook een stem moest hebben. 

Merel-sausje

Elk verhaal werd intact gehouden, maar wel met een Merel-sausje. Alles bekeken of er niet een woord te veel of te weinig stond. Makkelijk leesbaar, want t verhaal is al heftig genoeg. 

Avond-uren

In vele avonden hebben we naast elkaar gezeten achter een beeldscherm. Passen, meten. Wel of niet een enter. Het moest wel een echt boek worden en wij zijn bloed serieus en – fanatiek aan de slag gegaan. 
 

[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Cover” title_color=”#ffffff”]
2018 Boekpresentatie kl (209 van 243)

Cover

Op de Cover staat Debby. Lachend en stralend. 
Waarom heb ik nu juist voor deze foto gekozen? Ik heb haar ook met de tranen die over haar wangen stromen gefotografeerd. Waarom geen verdriet laten zien? 

Lach

Als ik iets heb mogen leren tijdens deze reis, is het dat iedereen met doorzettingsvermogen en positiviteit doorgaat. Dus die lach is heel belangrijk. Ook om te laten zien dat je niet de hele dag op de vloer ligt te janken. Je moet keihard werken om beter te worden. Energie op te bouwen, revalideren. 

Kanker

Je wereld stort in als je hoort dat je kanker hebt, maar je staat op en je gaat door. Ondergaat operaties, medicaties, bijwerkingen, angsten en verdiet. Maar het laat je ook een mooie kant van het leven zien: Liefde en om elkaar geven. Zien wie er belangrijk voor je is. Wat er belangrijk voor je is.

Trots

Kleine dingen die er toe doen. Kleine dingen die je door laten gaan. Je houvast geven om door te zetten en niet op te geven.  Dat precies DAT zegt deze foto mij. 
Want Debby is naast dat zij prachtig lacht, kaal onder deze foto. Ze loopt met een haarwerk op als ze weer lang haar wil hebben. Voelt zich klote door de chemo en straks een operatie. 
Maar ze geeft niet op. Zij staat vol trots op de voorkant van het boek en ik ben rete trots op haar!

[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Geef kanker een gezicht in de media” title_color=”#ffffff”]

Interview

In verschillende kranten en ander online media is aandaht besteedt aan het project Geef Kanker een Gezicht.
Bekijk de foto’s of lees de interviews:

interview Groningen geef kanker een gezicht
[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Interview radio Noord Holland met June Hoogcarspel” title_color=”#ffffff”]
RTV Utrecht, geef kanker een gezicht
June Hoogcarspel, nh Radio, geef kanker een gezicht

Lees hier over het interview over het boek Geef Kanker een Gezicht op de radio Radio Noord Holland.
Ook was ik bij Maya Eksteen RTV Utrecht

[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”De drukker” title_color=”#ffffff”]
sprint print

Sprint Print

Sprint Print uit Zwaag is mijn steun en toeverlaat over het zorgen dat alles samenkwam komt ik in mijn hoofd heb. Het boek moet een zachte kaft hebben en met zachte kleur voor het papier. Bovendien heeft de kaft een speciaal laminaat gekregen waardoor t aaibaar aanvoelt. 
Alle wensen die ik heb hoe het boek moet worden, heeft Sprint Print verwerkt.

[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”De voorbereidingen voor de expositie” title_color=”#ffffff”]

Voorbereidingen

Met mijn man, neef, vriendin en onze kids vertrokken we naar het prachtige Boom en Bosch in Breukelen om daar de 118 portretten op te hangen. 
Eerst moesten alle lokalen leeg gehaald worden. Overal stonden natuurlijk tafels en stoelen. Deze moesten allemaal versleept worden naar een kamer, waar we een grote berg van alles maakten. Stapels met stoelen en tafels. Gelukkig werden we geholpen door Rene Verbeek, van Boom en Bosch. 

Panelen plakken

Daarna moesten alle 118 panelen worden beplakt met tape dat we weer konden verwijderen. Dit werd gesponsord door TESA. Had ik nog op het allerlaatste moment kunnen regelen. Echt super dat ze zo snel konden schakelen. Precies op tijd, nadat we klaar waren met stoelen sjouwen hadden we nog 2 rolletjes gehaald bij de bouwmarkt, en die waren net op toen we dozen vol kregen.  
De kids alle panelen beplakt.  472 stickertjes… Mijn vriendin en mijn man hebben geholpen met de panelen netjes op precieze afstand van elkaar, op juist hoogte op te hangen en natuurlijk RECHT dat was ook nog belangrijk. 

Klaar

Na een hele dag hard werken was het dan echt klaar… over 2 dagen zou iedereen door het hele pand kunnen lopen en alle portretten kunnen aanschouwen.  Ik was in mijn nopjes.

SamenLoop voor Hoop Oldambt

De volgende dag zou ik nog even richting Groningen rijden met mijn man om daar tijdens een SamenLoop voor Hoop interviews te geven en boeken al te verkopen. Samen met Frederika, mijn steun en toeverlaat uit het hoge Groningen. 

entree met banner KWF
[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Boek presentatie en Expositie” title_color=”#ffffff” subtitle=”3 juni 2018″]
Marc Witteman, Geef kanker een gezicht
bijeenkomst Geef kanker een gezicht, boek presentatie

3 Juni 2019 – De dag van de expositie en boekpresentatie

Op deze dag komt alles samen. De expositie, de portretten hangen door het hele pand.
Toch moet er nog van alles klaar gezet worden: glazen, drankjes en drank, hapjes. Het is nog best een hele klus. We hebben gelukkig hulp van veel vrienden en familie. Onze pubers komen ook een handje helpen en genieten van het mooie weer. (springen gewoon in het water.)

Stille getuigen

Indrukwekkende en stille getuigen van een persoon met een levensverhaal. Ieder met zijn eigen verhaal. Vol liefde en leven en zorgen en pijn. Velen zijn met familie en vrienden. Een enkeling alleen, soms zijn alleen de nabestaanden aanwezig. 

Welkom

De dag wordt geopend door een warm welkom van de burgmeester Marc Witteman, ook getroffen door kanker en zal helaas eind 2019 overlijden. Hij heet ons welkom met zijn eigen verhaal, wat iedereen raakt. Daarna neemt mijn lief het woord en zal ik en Merel nog een woordje zeggen. 

Eerste boek

Ik deel het eerste boek uit aan Carla, de vrouw van Bert, die helaas  niet meer leeft. Hem mocht ik in 2013 als eerste op de foto zetten. Iets dat hij graag wilde.
De zon brandt en we moeten echt proosten. Op het Leven.

onsterfelijk

Dan gaat iedereen op onderzoek uit waar de portretten hangen. Verhalen worden gedeeld, tranen gedroogd.
Die dag is de laatste dat Mette nog rond loopt en praat. Zij zal een paar dagen hierna overlijden, het tweede kind van haar lieve ouders.
Het is bijzonder te beseffen dat door dit boek iedereen onsterfelijk is gemaakt.

[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Portret” title_color=”#ffffff”]
Geef kanker een gezicht

Portret

Na afloop van de expositie kon iedereen zijn eigen gezicht van de muur halen en mee naar huis nemen. 
Wat een bijzonder gezicht om iedereen met zijn eigen portret onder de arm te zien. Op een gegeven moment ging iedereen bij de prachtige boom in de tuin op de foto met zijn portret. Ik dook er tussenin. Wat een bijzondere ervaring!

foto bij de stapel boeken
IMG_7171
opening kus

gezicht, geef kanker een gezicht, gezicht, geef kanker een gezicht,

gezicht, geef kanker een gezicht, gezicht, geef kanker een gezicht, gezicht, geef kanker een gezicht, Geef kanker een gezicht

[tlg_headings title_tag=”h2″ icon=”” title=”Dankzij” title_color=”#ffffff”]

Graag wil ik bedanken

 • Merel De Nijs-Tam bedanken voor het redigeren van alle teksten in het boek (behalve deze let op er kunnen fouten in staan) Onze avond-uren vergeet ik nooit!
 • De gemeente Stichtse Vecht bedanken voor de enorme gastvrijheid en dan met name de burgemeester Burgemeester Marc Witteman, en Rene Verbeek
 • Carla voor het in ontvangst nemen van het boek.
 • André dat je er was met zoons!
 • Sprintprint voor het drukken van het boek
 • Albert Heijn Breukelen voor het leveren van de sapjes en gezonde hapjes
 • DS-events voor de prachtige glazen
 • ByMo Designs voor de tastbare herinnering in de vorm van een Levensboom
 • Tesa voor het kunnen bevestigen van alle panelen en daarna ook weer kunnen verwijderen.
 • Baas Verpakkingen voor de snoezige tasjes
 • Kim Holterman Photography die zulke mooie foto’s heeft gemaakt
 • Rocketboys voor het filmen.
 • Q-Factory Amsterdam voor het prahctige geluid zodat het een echt feest werd
 • Alies Oostenbrug voor het spontane tolken tijdens de speaches
 • Pauline voor alle steun en RECHT ophangen van alle panelen
 • Niek…. voor alles. Het heen en weer rijden, steun, sjouwen, steunen en je onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen in mij

Boek

Sponsoren die iets extra’s over hadden om het boek tot stand te brengen:

SUPER TEAM

Mijn super team die alles zo mooi heeft verzorgd:
Mia, Marcel, Dirk, Pauline, Leone, Indy, Sem, Rens, Laurien, Alies, Frederika, Niek, Marijn, Sandra,  Merel De Nijs-Tam, Rene Verbeek, Gemeente Stichtse Vecht
Sandra dankzij jouw harde werk van de “Lijst der lijsten” konden we alle boeken aan de juiste mensen meegeven!

DANK

Iedereen die weet hoeveel ze voor mij betekent hebben… dank jullie wel!
Ik kan niet iedereen bij naam noemen, maar jullie weten wie jullie zijn.
En iedereen die er was. Samen maakten we er zo een mooie dag van! Ik heb zo van jullie kunnen genieten. Zo moest het zijn.

Wij gaven samen Kanker een Gezicht!
#geefkankereengezicht

Deze prachtige weergave van de dag is gemaakt door RocketBoys.

Wil je me naar aanleiding van dit project wat vragen of een fotoshoot. Neem dan contact met me op